Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Blog

Szabadon álló, antik, festett lemezkád

Kiss Barbara
2023.03.31 12:57
Szabadon álló, antik, festett lemezkád

Kezdetben még csak dézsák, fa kádak voltak fellelhetők az első a mai formát megközelítő fürdőszobákban. Ezt váltották fel a bádogosság megjelenésével a fémlemez fürdőkádak.

Tulajdonosi, saját beszerzésű darabunk az 1930-as évekből származik

Az 1930-as években már a mindenkori tulajdonos által kedvelt színre festették a fürdőkádakat, így az eredeti felületnek mondhatni nyoma sem maradt. Az akkoriban legkedveltebb és legelismertebb szakmai kiadvány, az 1914-es kiadású Ulrich árjegyzék már 12 db különböző kialakítású lemezkádat tartalmazott. Mindig is kedvesek voltak a számunkra az iparosok által készített egyedileg megtervezett és kidolgozott múzeumi tárgyak, így nagy becsben tartjuk ezt a mintadarabot is.

A kádkészítés folyamata:

A korabeli kádkészítés folyamatát legjobban Sirz János, az Épületgépészeti Múzeum igazgatósági tagjának egy visszaemlékezése írja le. Mivel édesapja Dél-Komáromban volt bádogos és szerelő kisiparos, így valamennyi munkafolyamatot szeményesen látott, majd később volt melyben részt is vett jó rajzkészségének köszönhetően.

A kádkészítés folyamata 

  1. A szabásminta elkészítése, ami általában rajztáblán történik.
  2. A szabásminta átrajzolása lemezre és kiszabása kézi lemezollóval.
  3. Az egyes darabok kívánt alakra hajlítása.
  4. A perem kialakításához szükségescső megtöltése olvasztottgyantával vagy szurokkal, s a cső megkívánt alakra való hajlítása.
  5. Az így előkészített darabok egyesítése forrasztással.

Pontosan ilyen kisipari módszerrel készült darab a múzeum birtokában lévő fürdőkád is.

Berendezett fürdőszoba részlet a Gépész tárlatában

Kecskeméti Szakáruházunk ún. átjáró részében került kialakításra nemrégiben ez a szemet gyönyörködtető, régi fürdőszobák hangulatát idéző tárlat. Itt kapott helyet a festett lemezkád is.

Már hagyomány, hogy a Gépész Múzeum is helyet kap a Gépész Expo-n

2022-ben Budapesten a Vasúttörténeti Park adott otthont a nagyszabású Gépész Expo rendezvényünknek, ahol a cikkünkben szereplő lemezkád szintén megjelent. Nem az első alkalom volt ez, hiszen a kihelyezett tárlat már 2015 óta jelenik meg évről-évre a Gépész Holding VIP partnertalálkozóján.