Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Köszönjük a támogatást

Köszönjük a támogatást

2022.10.06 12:31

"Egy kiállítás mindig értékeket őriz meg. Cégcsoportunk tevékenysége is az értékteremtésről, értékmegőrzésről, és az értékek tovább viteléről szól. Többek között ezért is karoltuk fel ezt a több, mint 10 éve kezdődött gyűjtőmunkát. Fontosnak tartjuk, hogy az elmúlt évtizedekben műszaki csodának számító eszközöket megismerje a mai modernkor embere, vagy a jövő generációja."

Kovács Ferenc

A Gépész múzeum életútja

 

A Gépész Holding fontosnak tartja az épületgépész szakma ikonikus emlékeinek és a korabeli, akkoriban tökéletes komfortot adó tárgyak gyűjtését megőrzését. Ezzel is tisztelegve a szakma iparosainak csodálatos munkája előtt. Múzeumunk a régiségek felvonultatása mellett, számos technológiai leírásnak, egyéni pályamunkának, tervrajznak és életmű díjnak ad otthont.

Kovács Ferenc tulajdonos már több, mint 10 éve szervezte meg és indította el a gyűjtőmunkát, ami napjainkra már egy 4 városra kiterjesztett tárlattá nőtte ki magát. Ezirányú tevékenységének egyik fő segítője Tóth János kollégánk volt, aki kecskeméti szakáruházunk tervező részlegéből ment nyugdíjba. Sokrétű szakmai tevékenysége nagymértékben hozzájárult a kezdeti pár darabos gyűjtemény töretlen és folyamatos bővítéséhez.

1988-ban kerültek hozzánk az első múzeumi darabok

 

Néhány ólomcső és szifonok voltak az első tárgyak. Ekkor jött a gondolat, hogy a régmúlt gépészeti darabjait megőrizzük az utókornak.
A felajánlások jó része kivitelező/viszonteladó partnereinktől és kollégáinktól érkezett. Emellett a egyre több darab került be ún. saját beszerzés formájában internetes vásárlásokból, a szegedi szakiskolával közreműködve más régiókból, sőt még külföldről is, úgymint pl. ez a kerámia dupla mosdó.

További inspiráló darabok, melyek egyre aktívabbá tették a gyűjtőmunkát

- Ulrich árjegyzék – melyet Tóth János kollégánk internetről szerzett be.
- Nagy kerekes kút, melyet évről-évre kiállítunk a Gépész Expo megrendezésekor.
- A közel 2 méter magas hengeres öntöttvas kályha, Kovács Ferenc jóvoltából, mely aprólékos gonddal kidolgozott virágmotívumos elemeivel szemet-gyönyörködtetően idézi fel a sajnos már letűnt korok emlékét.
- Vasúti kocsi WC, mely szintén tulajdonosi beszerzés révén került hozzánk.
- Gázos összeszerelések, mint pl. a gyártásba soha nem került cserépkályhaégő prototípus.

 

2015. júniusában került először megrendezésre nyilvános kiállításunk az Épületgépészeti Múzeum támogatásával

Chappon Miklóssal történt közös együttműködés apropója a számos nagyvárosban oly népszerű Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton való részvétel volt. A kiállítás legkülönlegesebb, kuriózumnak számító tárgyát, az „ördög fürdőkádját” (amiből mindössze 3 darab készült, mára pedig csak ez az egy maradt belőle) Sircz János, az Épületgépészeti Múzeum igazgatóságának tagja mutatta be. A vendégek ebben az évben megcsodálhatták még nálunk a szintén kölcsönkapott pálinkafőzőt, a horganylemezes kádat, a gőzműködtetésű tűzjelző kolompot, és a vörösréz fürdőhengert is.

 

2015-től minden alkalommal kitelepül múzeumunk a Gépész Expo rendezvényre

Gépész Expo nevű rendezvényünkön szintén kb. ebben az időben kezdtük el bemutatni a tárlatot Partnereinknek. Külön figyelmet fordítva arra, hogy oklevéllel is megköszönjük a felajánlásokat azok régi tulajdonosainak. Itt kezdtük el felkérni pár szóban a jelenlévőket, hogy amennyiben hasonló számunkra értékes dologgal találkoznak, úgy azt adják le telephelyeinken és ne hagyják, hogy nagy/dédszüleik hagyatéka a feledés homályába vesszen.

 

2022-ben elkészült a Gépész Múzeum weboldala

A múzeumi darabokat immár nem csak szakáruházainkban, hanem a gepeszmuzeum.hu oldalon is tételesen megtekinthetik az érdeklődők.

 

2022. augusztusától megkezdtük „Mini tárlatok” kialakítását szakáruházainkban

Mivel kiállítási tárgyaink száma és a hozzájuk köthető információk egyre bővülnek és mind több felajánlás érkezik, így elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy tárlatunk egy darabkáját bemutassuk más városokban is. Választásunk először szolnoki, szekszárdi és székesfehérvári szakáruházainkra esett, ahol kollégáink egyéni gyűjtőmunkával is hozzájárultak az érkező relikviák gyarapításához. Pécsi és Ceglédi tárlatunk jelenleg kialakítás alatt van.


Kovács Ferenc, az Ép-Gépész Holding Kft. egyik tulajdonosának szavait idézve:

"Kiemelten fontos megőrizni, megbecsülni a szakmai múltat. Tisztességes, korrekt jelenlét kell a piacon, a jövőt illetően pedig határozott elképzeléssel, stratégiával, tervezett szakmai munkával kell rendelkezni. Az épületgépészeti szegmens egyik jeles képviselője, a Plan Zrt. is ezen vezérelvek mentén haladva érte el a sikereit."