Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Köszönjük a támogatást

Köszönjük a támogatást

2022.10.06 12:31

"Egy kiállítás mindig értékeket őriz meg. Cégcsoportunk tevékenysége is az értékteremtésről, értékmegőrzésről, és az értékek tovább viteléről szól. Többek között ezért is karoltuk fel ezt a több, mint 10 éve kezdődött gyűjtőmunkát. Fontosnak tartjuk, hogy az elmúlt évtizedekben műszaki csodának számító eszközöket megismerje a mai mindenkor embere, vagy a jövő generációja."

Kovács Ferenc

A Gépész múzeum életútja

 

A Gépész Holding fontosnak tartja az épületgépész szakma ikonikus emlékeinek és a korabeli, akkoriban tökéletes komfortot adó tárgyak gyűjtését megőrzését. Ezzel is tisztelegve a szakma iparosainak csodálatos munkája előtt. Múzeumunk a régiségek felvonultatása mellett, számos technológiai leírásnak, egyéni pályamunkának, tervrajznak és életmű díjnak ad otthont.

Kovács Ferenc tulajdonos már több, mint 10 éve szervezte meg és indította el a gyűjtőmunkát, ami napjainkra már egy 4 városra kiterjesztett tárlattá nőtte ki magát. Ezirányú tevékenységének egyik fő segítője Tóth János kollégánk volt, aki kecskeméti szakáruházunk tervező részlegéből ment nyugdíjba. Sokrétű szakmai tevékenysége nagymértékben hozzájárult a kezdeti pár darabos gyűjtemény töretlen és folyamatos bővítéséhez.

1988-ban kerültek hozzánk az első múzeumi darabok

 

Néhány ólomcső és szifonok voltak az első tárgyak. Ekkor jött a gondolat, hogy a régmúlt gépészeti darabjait megőrizzük az utókornak.
A felajánlások jó része kivitelező/viszonteladó partnereinktől és kollégáinktól érkezett. Emellett egyre több darab került be ún. saját beszerzés formájában internetes vásárlásokból, a szegedi szakiskolával közreműködve más régiókból, sőt még külföldről is, úgymint pl. a kerámia dupla mosdó.

További inspiráló darabok, melyek egyre aktívabbá tették a gyűjtőmunkát

- Ulrich árjegyzék – melyet Tóth János kollégánk internetről szerzett be.
- Nagy kerekes kút, melyet évről-évre kiállítunk a Gépész Expo megrendezésekor.
- A közel 2 méter magas hengeres öntöttvas kályha, Kovács Ferenc jóvoltából, mely aprólékos gonddal kidolgozott virágmotívumos elemeivel szemet-gyönyörködtetően idézi fel a letűnt korok emlékét.
- Vasúti kocsi WC, mely szintén tulajdonosi beszerzés révén került hozzánk.
- Gázos összeszerelések, mint pl. a gyártásba soha nem került cserépkályhaégő prototípus.

 

2015. júniusában került először megrendezésre nyilvános kiállításunk az Épületgépészeti Múzeum támogatásával

Chappon Miklóssal történt közös együttműködés apropója a számos nagyvárosban oly népszerű Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton való részvétel volt. A kiállítás legkülönlegesebb, kuriózumnak számító tárgyát, az „ördög fürdőkádját” (amiből mindössze 3 darab készült, mára pedig csak ez az egy maradt belőle) Sircz János, az Épületgépészeti Múzeum igazgatóságának tagja mutatta be. A vendégek ebben az évben megcsodálhatták még nálunk a szintén kölcsönkapott pálinkafőzőt, a horganylemezes kádat, a gőzműködtetésű tűzjelző kolompot, és a vörösréz fürdőhengert is.

 

2015-től minden alkalommal kitelepül múzeumunk a Gépész Expo rendezvényre

Gépész Expo nevű rendezvényünkön szintén kb. ebben az időben kezdtük el bemutatni a tárlatot partnereinknek. Külön figyelmet fordítva arra, hogy oklevéllel is megköszönjük a felajánlásokat azok régi tulajdonosainak. Itt kezdtük el felkérni pár szóban a jelenlévőket, hogy amennyiben hasonló számunkra értékes dologgal találkoznak, úgy azt adják le telephelyeinken és ne hagyják, hogy nagy/dédszüleik hagyatéka a feledés homályába vesszen.

 

2022-ben elkészült a Gépész Múzeum weboldala

A múzeumi darabokat immár nem csak szakáruházainkban, hanem a gepeszmuzeum.hu oldalon is tételesen megtekinthetik az érdeklődők.

 

2022. augusztusától megkezdtük a "mini múzeumok" kialakítását szakáruházainkban

Mivel kiállítási tárgyaink száma és a hozzájuk köthető információk egyre bővülnek és mind több felajánlás érkezik, így elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy tárlatunk egy darabkáját bemutassuk más városokban is. Választásunk először a szolnoki, szekszárdi, székesfehérvári és a ceglédi szakáruházainkra esett, ahol kollégáink egyéni gyűjtőmunkával is hozzájárultak az érkező relikviák gyarapításához.

 

Kovács Ferenc, az Ép-Gépész Holding Kft. egyik tulajdonosának szavait idézve:

"Kiemelten fontos megőrizni, megbecsülni a szakmai múltat. Tisztességes, korrekt jelenlét kell a piacon, a jövőt illetően pedig határozott elképzeléssel, stratégiával, tervezett szakmai munkával kell rendelkezni. Az épületgépészeti szegmens egyik jeles képviselője, a cégcsoport is ezen vezérelvek mentén haladva érte el a sikereit."