Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Blog

A Macskásy Árpád emlékműdíjas Jakus István

Mester Ferenc
2022.11.23 14:31
A Macskásy Árpád emlékműdíjas Jakus István

A kecskeméti Jakus István kapta 2021-ben a Macskásy Árpád Életműdíjat. A szakember épületgépészet területén több évtizeden keresztül végzett kimagasló tervezői mérnöki fejlesztői tevékenységéért, a szakmai közéletben végzett áldozatos munkájáért, példamutató szakmai és erkölcsi magatartásáért kapta a díjat.

A Macskásy-díjhoz vezető út

"Érdeklődésem a „csöves szakma” felé fordult, így újra beültem a Pollack Mihály Műszaki Főiskolára, ahol 1980-ban megszereztem a második oklevelemet. Ezt követően műszaki fejlesztéssel foglalkoztam a DUTÉP-nél, és itt kezdődött a gépészeti szakmai pályafutásom. 1980-tól már fejlesztőmérnökként, szoftverfejlesztéssel foglalkoztam. Egy kollégámmal együtt mi írtuk meg az első, Commodore számítógépen futtatható gépészeti méretezési programokat 1983-84 körül.
Ez egyébiránt eladható volt, számos tervezőiroda megvásárolta. Foglalkoztunk egy speciális - hajlékonycsöves - fűtési technika magyarországi bevezetésével, ami abban az időben abszolút újdonságnak számított"– mesél a Macskásy-díjhoz vezető útról Jakus István.

A DUTÉP-es időkhöz számtalan fejlesztése kötődik, ezek közül kiemelkedik egy speciális légbevezető szerkezet fejlesztése, egy mérnökcsoport tagjaként. Ezt a kecskeméti vállalat által gyártotta technológiát Európa számos országában szabadalmazták.
A 2000-es éveket megelőzően érdeklődése a kéményes területre irányult, konstruktőre és szervezője lett egy PKK elnevezésű kéményrendszernek, mely 2000-ben Construma Nagydíjat és Magyar Termék Nagydíjat kapott, és gyártásba is került.

 

"Mindig törekedtem arra, hogy naprakész legyek a szakterületemen, figyeljem az újdonságokat. Ez különösen fontossá vált akkor, amikor – mintegy 30 éve – megalapítottuk tervező és kivitelező cégünket. Három évtizede párhuzamosan visszük ezt a teljes területet, és én ezt tartom igazi szakmagyakorlásnak. Amikor tervezőasztaltól a beüzemelésig végig lehet vinni létesítményeket, épületeket" – emeli ki.


Referenciák: Szlovák Tájház, Petőfi szülőház

Bár az ipari méretekhez viszonyítva viszonylag kicsit munkák ezek, de rendkívül büszke két, Kiskőrösön található épületre. Az egyik a Szlovák Tájház, a másik a Petőfi Szülőház. Ezekben István, fiával együtt dolgozva létesítettek speciális padlófűtést. Előbbi olyan mértékben számított újdonságnak, hogy a Rehau elnevezésű csőgyártó cég európai referenciaként ismerte el. Abszolút újdonságnak számított az agyagpadlóba létesített padlófűtés.

Az első kéménykonferencia ötletgazdája

A szakember azt mondja, a céges munka mellett nagyon fontos szerepe van annak, hogy az ember a szakmai közélet tevékenységet is folytasson. 2000-ben ötletgazdája volt az első Kéménykonferenciának, melyet elsőként Kecskeméten szerveztek meg. Sikerét mutatja, hogy a kétévenként megrendezett esemény azóta is Kecskeméthez kötődik.

Arra a kérdésre, hogy a területen működő konkurencia mennyire „akadályozta”, motiválta, akár segítette működésüket az évtizedek folyamán, István igen frappáns választ ad:
"Látszólag konkurencia, valójában együttműködő csapat vagyunk tervezőkként. Hiszen soha nem egy ember tervez meg egy gépészeti rendszert, különösen bonyolultabb beruházásoknál. Ez abszolút csapatmunka, melyben különböző területek szakemberi vesznek részt. A tervezőkben nem konkurenseket látunk, hanem együttműködő partnereket.
Azonban ahhoz, hogy ebben az összetett munkában mindenki partner legyen, a résztvevőknek a legmagasabb szinten kell képviselniük a területüket.-

- Magyarországon minden olyan gyártmány és technológia elérhető, ami Európában az élvonalat jelenti. Ezt mi is próbáljuk szinten tartani, szakmai továbbképzésekre, fórumokra járunk, követjük a fejlődést, figyeljük, mi az, ami abszolút az élvonalat jelenti. Naprakésznek kell lenni, mert egyébiránt az ember egyrészt lemarad, másrészt a produktum nem olyan lesz, mint amit a kor megkíván
-zárja az elismeréshez vezető út történetét a díjazott, aki fontosnak tartja kiemelni, egész eddigi tevékenysége Kecskeméthez kötődik.

 

- Azt merem mondani, ez a díj egyfelől – nevesítve – az enyém, másfelől nagyon sok kollégámé és szakmai barátomé, akik együtt dolgoztak velem, és akiknek köszönettel tartozom. Végül, de nem utolsó sorban pedig valahol Kecskemét városáé is.

Forrás: hiros.hu

Meszlényi díj

A POLLACK budapesti elődjénél nappali tagozaton, majd posztgraduális képzés befejezésével 1974-ben kaptam épületvillamosítási üzemmérnök oklevelet. 1980-ban levelező tagozaton szereztem épületgépész üzemmérnöki oklevelet.
A POLLACK számomra fogalom, és a nagy betűs ALMA MATERT jelenti. Tisztelettel emlékezek egykori legendás tanáraimra, Meszlényi Zoltánra és Sztojanovics Józsefre, akik ma már az égi katedra oktatói.
Több mint 50 éve teljes szakmai pályafutásom Kecskeméthez kötődik. Villanyszerelő művezetőként kezdtem, később elektromos tervezőként folytattam. Épületgépészként foglalkoztam műszaki fejlesztéssel, tervezéssel, kivitelezéssel. Ma ugyancsak épületgépész fiammal közös cégünk társtulajdonosa és ügyvezetője vagyok.

Különös megtiszteltetés, hogy az épületgépész társadalom rangos szakmai díjakkal méltányolta munkásságom. Díjaimért sokaknak tartozok köszönettel: a szülőföldemnek, tanáraimnak, családomnak, munkatársaimnak, társtervező kollégáknak, szerelőimnek, akiktől sokat tanultam és tanulok máig is.
Meszlényi Zolit megidézve: „Barátaim, köszönöm!”

 

Mindegyik díjat meghatottan, határtalan örömmel fogadtam. Számomra mégis az első, a Meszlényi díj a legemlékezetesebb. Egykori kedves tanáromról elnevezett díjat átvenni-ennél nagyobb elismerés aligha érhet egykori tanítványt.


Kecskemét, 2022.07.
Jakus István

Jakus István díjai megtekinthetőek a Gépész Múzeumban, Kecskeméten.