Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Épületgépészeti Múzeum

Együttműködés az Épületgépészeti Múzeummal

2022.10.06 13:00

Egy-egy nagyobb esemény alkalmával, időszakosan bővíteni szoktuk kiállításunkat. Ilyen például a Múzeumok éjszakája, melyen a Gépész Múzeum is részt vett már több alkalommal.

A kiállítás időszakos bővítése

Ehhez a kezdeményezéshez már több alkalommal járult hozzá az Épületgépészeti Múzeum igazgatója, dr. Chappon Miklós is – aki kiemelt szerepet töltött be a Budapesten található 9000 db eszköz, berendezés és 13000 nyomtatott dokumentum felkutatásában. 

A 2015-ös Múzeumok éjszakáján Sircz János, az Épületgépészeti Múzeum igazgatóságának tagja mutatta be a kiállítás legkülönlegesebb, kuriózumnak számító tárgyát, az „ördög fürdőkádját”, amiből mindössze 3 darab készült, mára pedig csak ez az egy maradt belőle.

Az ördög fürdőkádja Deutsch József 1929-ben szabadalmaztatott találmánya, amely alatt tűztér tartotta forrón a pancsolásra szánt vizet.

A kiállításon a vendégek megcsodálhatták még többekközött a pálinkafőzőt, a horganylemezes kádat, a gőzműködtetésű tűzjelző kolompot, és a vörösréz fürdőhengert is a számtalan épületgépészeti régiség között.

 

 

 

2022. őszén kollégáink látogatást tettek az Épületgépészeti Múzeumban, Budapesten és visszavitték a kölcsönkapott tárgyakat. Melyeket ezúton is köszönünk!