Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Blog

Még a mai napig is működőképes Bosch elektromos fúrógépet adományozott múzeumunknak Farkas Sándorné, néhai Mester József kisiparos lánya, melyet édesapja autószerelő műhelyében használt hosszú évekig.

Kecskeméti Szakáruházunkban került kialakításra nemrégiben ez a szemet gyönyörködtető, régi fürdőszobák hangulatát idéző tárlat.

Kezdetben még csak dézsák, fa kádak voltak fellelhetők az első a mai formát megközelítő fürdőszobákban. Ezt váltották fel a bádogosság megjelenésével a fémlemez fürdőkádak.

Molnárné Brinzik Katalin és Brinzik Ágnes nagy szeretettel őrzik nagyapjuk id. Mester Ferenc örökségét, ezt az apró kád / fatüzelésű bojler makettet. Nagyapjuk a különleges darabot a Zománcipari Művek kecskeméti gyárából kapta. A gyár fő profilja a fürdőkádgyártás volt.

Az évek óta használaton kívüli kecskeméti régi uszodaépület bontást követően néhány gépészeti tárgy a kecskeméti szakáruházunkba került.

Sokak számára ismert az épületgépészeti régiségeket felvonultató Gépész Múzeum, így igen nagy öröm számunkra, hogy az eddig kizárólag a kecskeméti Gépész Szakáruház épületgépészeti tárlatában megtalálható épületgépészeti régiségek (fürdőszobai tárgyak, ipari régiségek, mérő- és számoló eszközök, papír dokumentumok és szerszámok) egy részét immár 3 újabb szakáruházunkban is megtekinthetik az érdeklődők.

A kecskeméti Jakus István kapta 2021-ben a Macskásy Árpád Életműdíjat. A szakember épületgépészet területén több évtizeden keresztül végzett kimagasló tervezői mérnöki fejlesztői tevékenységéért, a szakmai közéletben végzett áldozatos munkájáért, példamutató szakmai és erkölcsi magatartásáért kapta a díjat.

Partnereink számára nem ismeretlen a Gépész Expo rendezvényünk, mely egy remek alkalom, hogy találkozzanak egymással a szakma képviselői. Múzeumunk minden alkalommal kitelepül erre a rendezvényre.

Az Ép-Gépész Holding Kft. ma már mérföldkőnek számít a magyar épületgépész piacon, hiszen napjainkra Magyarország egyik legjelentősebb kereskedő cégévé nőtte ki magát a víz-gáz-fűtés technikai termékek piacán.

A Gépész Holding kecskeméti múzeumában lelt otthonra Timkó Bíbor által festett, Akvárium nevet viselő egyedi akril mosdótál, mely egy azok közül amik a budapesti Csodavár Űrbázis felépítéséért készültek.

Fuksz Márta igazgatóhelyettes / néprajzos muzeológus volt a segítségünkre abban, hogyan őrizzük meg régi tárgyaink állagát, hogyan védjük meg őket az időtől.

Manapság már számos gyártótól választhatunk a legmodernebb kialakítású, extra kényelmi funkciókkal rendelkező gyermek fürdőkádakból. Milyen fejlődésen is ment keresztül a babakád pontosan? 

A kecskeméti Gépész Múzeum egyik különleges darabja az 1914-es kiadású, magyar nyelvű Ulrich B.J. árjegyzék, mellyel Tóth János gyarapította a Gépész Holding épületgépészeti gyűjteményét.

A precízen kidolgozott felülettel rendelkező kézzel festett mosdók eredete egészen az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza. Tárlati darabunk Gábris Kornélnak köszönhetően került hozzánk.