Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Blog

Állagmegóvás: múzeumi tárgyak restaurálása

Fuksz Márta
2022.10.14 08:42
Állagmegóvás: múzeumi tárgyak restaurálása

Fuksz Márta igazgatóhelyettes / néprajzos muzeológus volt a segítségünkre abban, hogyan őrizzük meg régi tárgyaink állagát, hogyan védjük meg őket az időtől.

Fa állagmegőrzése

A fa állagmegőrzésére gomba- és szúölő szerek használata javasolt.
Miután minden portól megtisztítottuk a fát, ecsettel át kell kenni. De csak olyan időben szabad nekiállni, mikor ki tud száradni a fa, és nem lesz a nedvességtől gombás. Sadolin Base szer a legjobb. Jó alaposan bekenni, és ha nagyon szuvas, még az is jó, ha egy fóliával betekerjük és egy hétig úgy hagyjuk, hogy a vegyszer gőze átjárja a járatokat. Sadolin helyett a Xylamon is jó. Ugyanúgy kell vele eljárni, mint a Sadolinnal.


A fényes, vagy lakkozott felületet utána ronggyal kell áttörölni, hogy a fényét visszakapja. A natúr fa beszívja a vegyszereket, azon hagyni kell, nem kell törölni. Minden fának, minden oldalát be kell kenni, kívül-belül.

Fém tárgyaink restaurálása

Réz (sárga és vörös), bronz

  • Kevésbé értékes tárgyaknál Sidol-t használjunk.
  • Értékesebb, finom tárgyaknál (pl. ékszerek), pl. az Amway-nek a Metal Cleaner nevű tubusos pasztáját. Bronz nincs az ajánlásban, de ezt a bronzhoz, és ezüsthöz is lehet használni. Nagyon jó és kíméletes. Ezekkel letisztítjuk és passziváljuk a felületet. A lényeg, hogy utána ronggyal is át kell törölni, hogy a vegyszert tényleg eltűntessük róla, hogy ne dolgozzon rajta tovább.

Ezeket  a tárgyakat úgy konzerváljuk utána, hogy egy dunsztosüvegbe (pl. 8 dl-es befőttes üveg) öntenek fél lakkbenzint, aztán abba belereszelünk (nagy lyukú háztartási sajtreszelővel) méhviaszt (méhész boltban kapható). Jó sokat, 4-5 evőkanállal minimum, de látni fogjuk, hogy olyan tej és tejföl sűrűségű állag közötti legyen. Egy napot álljon, feloldódik, és ha nem elég sűrű, még reszeljünk bele, ha elég sűrű, akkor ecsettel felvihetjük a tisztítás után a réz vagy bronz tárgyra. Ez konzerválja is. A felesleget ronggyal letöröljük, de hagyhatjuk száradni egy kicsit.

 

Vegyszermentes tisztítás

A rezet és a bronzot, ha nem akarjuk vegyszerezni, vagy sok rajta az apró lyuk, amikbe beleragad a vegyszer, szokták lágy rézkefés koronggal is tisztítani.
Ha megfogjuk a sörtét, tényleg nagyon puhának tűnik a fémszálak ellenére. Ezeket barkácsboltban lehet beszerezni, és akár fúrógépbe is be lehet fogatni. Az ezüst színűvel (ami a képen látható) ezüst, alumínium tárgyakat tisztítanak.
Sokan nem szívesen használnak vegyszereket, ők az Amway-esre esküsznek és a korongra.

Mit tegyünk a rozsda ellen?

Minden fém tárgyat drótkefével (bármilyen lehet, ami eltávolítja) jó alaposan át kell kefélni, a rozsdás részeket el kell távolítani.
RO-55
-öt lehet használni, mert rozsdamaró. Egyetlen probléma van vele, hogy ha megszárad, fehér foltot hagy a fémen. Azt a fehér foltot újra le kell kefélni, újra be kell kenni. Újra várni, míg megszárad. A restaurátorok szerint van, hogy 5-6-8 alkalommal is végig kell csinálni, míg az utolsó átkenésnél már nem lesz fehér. Macerás, de megéri.

Amit amég gyakran használnak, mert gyorsabb és átalakítja a rozsdát az a Korant fehér színű folyadék. Nagyon alaposan le kell előtte smirglizni és drótkefézni, eltávolítani a rozsdát. Aztán ecsettel felvinni a folyadékot. Ezután fekete (grafit) színű lesz a tárgy, tehát csak olyan eszközöket pl.:(a mezőgazdasági eszközöket) tárgyakat, szerszámokat érdemes vele kenni, amit nem bánunk, ha utána sötét grafitszürke lesz. Viszont ez passzivál és konzervál is egyben.

Finomabb fémeket és tárgyakat (aminek a színét nem akarjuk feketíteni, csak tisztítani, konzerválni és fényesíteni), azokat az alapos pucolás után érdemes fegyvertisztító spray-vel kezelni.
Pl. Brunox Turbo-Spray. Azok is jók, ebben. 
Nagyon szép, sötétbarna vasszín marad utána.

Porcelán tárgyak javítása

Porcelán egy borzasztó kemény anyag és felület. Mivel a legkényesebb, több lépcsőben szoktunk próbálkozni. Elkezdjük Bonus márkájú szappanos fémpárnával ( itt fontos a márka, mert ez egy jó kombinációjú), de csak a tárgy hátulján egy 10 ft-os nagyságú körben. Ha nem okoz rajta sérülést, kopást, fényvesztést) akkor lehet megpróbálni a vízkövet, rozsdát leszedni róla belül a lefolyónál.

Ha ez nem lenne elég, akkor próbáljuk meg az Amway Bathroom Cleaner-t, ami citromsavas, tehát még mindig nem a legdurvább. Ha ez sem jó, akkor szoktunk valami erős vegyszereshez nyúlni, ami háztartási boltban kapható, de szigorúan próbálva a hátoldalon.
A porcelánt más fémszivaccsal (mint a Bonus) nem szabad kaparni, mert a felületi fényt meg lehet azért karcolni. Inkább a szivacs dörzsi, durvább felével.

Tűzzománc tábla felújítása

Miután lepucoltuk a rozsdát, és nem kentük át mondjuk korant-tal, vagy fegyverspray-vel, és ki szeretnénk javítani, akkor lehet használni NEOFLEX tubusos javítópasztát.
Ezt a sérült zománcfelületig felvisszük. Egy napot rászárad és a kemény felületét le kell csiszolni a tábla 
szintjéig. Ez után grafitceruzával meg tudjuk rajzolni a mintát, egyszerű temperával ki lehet festeni és utána lakkal (spray) lefújjuk. Ha szépen dolgozunk alig fog látszani az eltérés, esetleg csak közelről. Fuksz Márta
igazgatóhelyettes / néprajzos muzeológus
Wosinsky Mór Megyei Múzeum