Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Blog

A régi városi uszoda bontásából kimentett gépészeti relikviák

Mester Ferenc
2023.01.16 08:19
A régi városi uszoda bontásából kimentett gépészeti relikviák

Az évek óta használaton kívüli kecskeméti régi uszodaépület bontást követően néhány gépészeti tárgy a kecskeméti szakáruházunkba került.

Kosárlabda Akadémiává alakult át a kecskeméti régi városi uszoda

2016 április elején kezdődött meg az évek óta használaton kívüli kecskeméti régi uszodaépület bontása, a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémiájának új, multifunkcionális sportcsarnokká történő átalakítása. A csarnokot részben önkormányzati forrásból, részben TAO-támogatással alakították ki. Az így kialakított három sportpálya közül a középső, süllyesztett pálya maradt, ezzel is őrizve a korábbi uszoda emlékét. Mivel az épületet ipari műemlékké nyilvánították, így annak külső homlokzata továbbra is a régi idők emlékét őrzi.

Kép forrása: keol.hu

Néhány gépészeti tárgyat felajánlottak a Gépész Múzeum számára

Számos gépészeti relikvia esett volna áldozatául a bontási munkálatoknak, köztük a Ganz Mávag legnagyobb magyarországi gépgyár által gyártott szivattyú is, mely a klórozott termálvizet juttatta be a medencékbe.
Szerencsére ez a szivattyú éppúgy kiszerelésre és megóvásra került, mint pl. az a hatalmas légtechnikai elszívó ventilátor, mely a klóros levegő kiszippantására szolgált.

Néhány fotó a bontási munkálatokról

Képek forrása: Somlai Bau Kft., Somlai Tamás

Az uszoda emlékeit őrző tárgyak a kecskeméti szakáruházunkba kerültek

A bontást végző Somlai Bau Kft. tulajdonosa, Somlai Tamás a Gépész Múzeumnak ajánlotta fel ezen gépészeti tárgyakat, ami számunkra azért is különösen nagy érték, mert az 1968-ban épült városi uszoda Közép-Európa első 50 méteres fedett uszodája volt. A relikviák, pedig annak működtetését segítették elő az évek folyamán.

 

Folyamatosan várjuk a felajánlásokat gyűjteményünk gazdagításához, mely múzeumi darabokat (köztük a cikkben említetteket) már a gepeszmuzeum.hu oldalon is tételesen megtekinthetik az érdeklődők.