Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Macskássy Áprád életműdíj, érem, Jakus István részére l.sz. 606

Jakus István - kecskeméti épületgépész mérnök - 2021-ben kapta meg a Macskásy Árpád Életműdíjat. Az érdemérmet és oklevelet az épületgépészet területén több évtizeden keresztül végzett kimagasló tervezői mérnöki fejlesztői tevékenységéért, a szakmai közéletben végzett áldozatos munkájáért, példamutató szakmai és erkölcsi magatartásáért vehette át.

Adományozó
Saját beszerzés
Készítés ideje
2021
Tárgy típusa
Okirat
Leltári szám
MUZ_606
Leírás

A Macskásy-díjhoz vezető út

"Érdeklődésem a „csöves szakma” felé fordult, így újra beültem a Pollack Mihály Műszaki Főiskolára, ahol 1980-ban megszereztem a második oklevelemet. Ezt követően műszaki fejlesztéssel foglalkoztam a DUTÉP-nél, és itt kezdődött a gépészeti szakmai pályafutásom. 1980-tól már fejlesztőmérnökként, szoftverfejlesztéssel foglalkoztam. Egy kollégámmal együtt mi írtuk meg az első, Commodore számítógépen futtatható gépészeti méretezési programokat 1983-84 körül.
Ez egyébiránt eladható volt, számos tervezőiroda megvásárolta. Foglalkoztunk egy speciális - hajlékonycsöves - fűtési technika magyarországi bevezetésével, ami abban az időben abszolút újdonságnak számított"– mesél a Macskásy-díjhoz vezető útról Jakus István.

A DUTÉP-es időkhöz számtalan fejlesztése kötődik, ezek közül kiemelkedik egy speciális légbevezető szerkezet fejlesztése, egy mérnökcsoport tagjaként. Ezt a kecskeméti vállalat által gyártotta technológiát Európa számos országában szabadalmazták.
A 2000-es éveket megelőzően érdeklődése a kéményes területre irányult, konstruktőre és szervezője lett egy PKK elnevezésű kéményrendszernek, mely 2000-ben Construma Nagydíjat és Magyar Termék Nagydíjat kapott, és gyártásba is került.

 

 

"Mindig törekedtem arra, hogy naprakész legyek a szakterületemen, figyeljem az újdonságokat. Ez különösen fontossá vált akkor, amikor – mintegy 30 éve – megalapítottuk tervező és kivitelező cégünket. Három évtizede párhuzamosan visszük ezt a teljes területet, és én ezt tartom igazi szakmagyakorlásnak. Amikor tervezőasztaltól a beüzemelésig végig lehet vinni létesítményeket, épületeket" – emeli ki.

Referenciák: Szlovák Tájház, Petőfi szülőház

Bár az ipari méretekhez viszonyítva viszonylag kicsit munkák ezek, de rendkívül büszke két, Kiskőrösön található épületre. Az egyik a Szlovák Tájház, a másik a Petőfi Szülőház. Ezekben István, fiával együtt dolgozva létesítettek speciális padlófűtést. Előbbi olyan mértékben számított újdonságnak, hogy a Rehau elnevezésű csőgyártó cég európai referenciaként ismerte el. Abszolút újdonságnak számított az agyagpadlóba létesített padlófűtés.

 

Az első kéménykonferencia ötletgazdája

A szakember azt mondja, a céges munka mellett nagyon fontos szerepe van annak, hogy az ember a szakmai közélet tevékenységet is folytasson. 2000-ben ötletgazdája volt az első Kéménykonferenciának, melyet elsőként Kecskeméten szerveztek meg. Sikerét mutatja, hogy a kétévenként megrendezett esemény azóta is Kecskeméthez kötődik.

Arra a kérdésre, hogy a területen működő konkurencia mennyire „akadályozta”, motiválta, akár segítette működésüket az évtizedek folyamán, István igen frappáns választ ad:
"Látszólag konkurencia, valójában együttműködő csapat vagyunk tervezőkként. Hiszen soha nem egy ember tervez meg egy gépészeti rendszert, különösen bonyolultabb beruházásoknál. Ez abszolút csapatmunka, melyben különböző területek szakemberi vesznek részt. A tervezőkben nem konkurenseket látunk, hanem együttműködő partnereket.
Azonban ahhoz, hogy ebben az összetett munkában mindenki partner legyen, a résztvevőknek a legmagasabb szinten kell képviselniük a területüket.-

- Magyarországon minden olyan gyártmány és technológia elérhető, ami Európában az élvonalat jelenti. Ezt mi is próbáljuk szinten tartani, szakmai továbbképzésekre, fórumokra járunk, követjük a fejlődést, figyeljük, mi az, ami abszolút az élvonalat jelenti. Naprakésznek kell lenni, mert egyébiránt az ember egyrészt lemarad, másrészt a produktum nem olyan lesz, mint amit a kor megkíván
-zárja az elismeréshez vezető út történetét a díjazott, aki fontosnak tartja kiemelni, egész eddigi tevékenysége Kecskeméthez kötődik.

- Azt merem mondani, ez a díj egyfelől – nevesítve – az enyém, másfelől nagyon sok kollégámé és szakmai barátomé, akik együtt dolgoztak velem, és akiknek köszönettel tartozom. Végül, de nem utolsó sorban pedig valahol Kecskemét városáé is.

 

Forrás: hiros.hu

Információk
Leltári szám
MUZ_606