Letűnt idők fantasztikus épületgépészeti tárgyai a GéPéSZ Múzeumban.  

Telefon: +36-20/999-8070

 

Bosch elektromos fúrógép

Még a mai napig is működőképes Bosch elektromos fúrógépet adományozott múzeumunknak Farkas Sándorné, néhai Mester József kisiparos lánya, melyet édesapja autószerelő műhelyében használt hosszú évekig.

Adományozó
Farkas Sándorné
Készítés ideje
1960
Tárgy típusa
Fúró
Leltári szám
MUZ_1038
Leírás

Az első elektromos fúrógép:

Kevesen tudják, hogy az első elektromos fúrógépet már 1895-ben feltalálták, megalkotója a stuttgarti Wilchelm Fein vállalkozó volt. A szerszámgépgyártók ettől az eszköztől eredeteztetik az első elektromos kéziszerszámok bevezetésének, megalkotásának az igényét. Az 1920-as években már számos más kisgép volt elérhető, 1950-re pedig már egyre szélesebb körben jelentek meg az olyan elektromos szerszámok, mint pl. a cikkünkben szereplő Bosch elektromos fúrógép is. Sőt! ma már nem csak egy-egy szerszám, hanem komplett üzletág fémjelzi a márka kitűnő fejlesztéseit.

„A világ első elektromos szerszámának kifejlesztése elsősorban a saját munka megkönnyítését szolgálta: a FEIN leleményes dolgozói 1895-ben kis elektromotorokkal kombinálták a kézi fúrót. Így megszületett az egyedi elektromos hajtású szerszám ötlete. A ma elterjedt pisztoly formájú fúrógépek első prototípusait amerikai minta alapján 1918-ban alakították ki.”- Forrás: fein.com

Bosch EW/UA1B:

A Bosch Combi eszterga gépek meghajtására is szolgált.

 

Mester József lánya így emlékszik vissza édesapja munkásságára:

 „Kevés családnak jutott az az öröm, hogy gyermekeik (János, Antal, Ferenc és József) adottságaiknak híre a megye határain is túljutott.

A négy testvér egyike, édesapám Mester József katonaként repülőgép szerelő volt. Később orosz fogságba esett, majd Málenkij robot után 1948-ban hazatért. A megpróbáltatások alatt is tehetségének és munkaszeretetének köszönhette életben maradását. Minden fogolytársán segített akinek szüksége volt rá. Később az 50-es évek után ezek a régi katonatársak jószívvel beszéltek apámról.

Gyerekként csodálatos volt nekem hallani a dicsérő szavakat.

Mester József az 50-es években munkásságát egy gépjavító szövetkezetnél kezdte meg, ahol géplakatosként dolgozott, belsőégésű motorok javítását végezte. Néhány itt töltött év után kisiparosként folytatta munkáját Kecskeméten. Gyorsan híre ment precíz és találékony munkásságának.A Trabantok a Ladák a Moszkvics autók korszakában, már a nyugati márkájú autókat is hozzá vitték javításra egyedül a megyében. További elismerést azzal érte el, hogy az ipari iskola vizsgáztató bizottságának elnökének kérték fel.

Egész életét a Mester név kísérte, ez biztos nem véletlen volt, a név kötelez.

Hálás vagyok szüleim emlékének.”

 

Farkas Sándorné (Mester József lánya)

Információk
Leltári szám
MUZ_1038